MTS Copenhagen


In juni 2011 is het motortankschip Copenhagen in de vaart gebracht. Het 110 meter lange en 11,45 meter brede schip is in opdracht van de Verenigde Tankrederij (VT) gebouwd. Door de innovaties op het gebied van bouw en aandrijving wordt 50% minder uitstoot, een aanzienlijke brandstof besparing en een halvering van de onderhoudsinterval bereikt, terwijl het schip meer vermogen tot zijn beschikking heeft. Het elektrische vermogen op de Copenhagen wordt geleverd door vier generatoren. In veel gevallen zullen twee generatoren voldoende vermogen leveren voor de voortstuwing. Op de kanalen zal één generator vaak al volstaan. De generatoren voorzien tijdens de vaart het boordnet van stroom en drijven ook ladingpompen en elektrische boegschroef aan.

De schroeven zijn speciaal voor de elektrische aandrijving ontworpen. Omdat een elektromotor ook bij lage toerentallen al het volle vermogen kan leveren hoeft bij zo'n ontwerp geen rekening te worden gehouden met lagere vermogens bij een lager toerental. Het powermanagement systeem van D&A® electric past daarbij het toerental automatisch aan het door de brug ingestelde of beschikbare vermogen aan. Het systeem is niet toerental- maar vermogensgestuurd. Wanneer minder vermogen wordt opgenomen dan beschikbaar is, verhoogt het managementsysteem het toerental tot het door de brug ingestelde vermogen weer volledig wordt opgenomen. Wanneer de snelheid voldoende is kan de stuurman ook vermogen terugnemen, zodat bijvoorbeeld een generator kan worden afgezet. De schroef zoekt dan een nieuw optimum voor het beschikbare vermogen. Wanneer het schip in ondiep water meer weerstand ondervindt, zal het toerental automatisch wat dalen. De schipper kan dan langzamer blijven varen of ervoor kiezen meer vermogen beschikbaar te stellen en een extra generator bij te zetten.
De Copenhagen ontving meteen na de doop een Green Award-certificaat, het maritieme keurmerk voor duurzaamheid.


MTS Copenhagen


D&A® electric zorgde voor het ontwerp, de uitvoering, inbedrijfname en turn-key oplevering van de complete aandrijving, bestaande uit:

- 2 D&A® hoofdschakelborden voor 4 generatoren

- 1 D&A® PMS vermogen beheer systeem

- 2 D&A® Eprop panelen voor de voortstuwing, elk van 650kW

- 1 D&A® Ebow paneel voor de boegschroef van 500kW

- 10 D&A® Epump aandrijvingen voor de ladingpompen, elk van 40kW

- 1 D&A® roterende omvormer voor het normale boordnet van 120kVA

- 4 generatoren geschikt voor het D&A® aandrijfnet

- 2 elektromotoren voor de voortstuwingen

- 1 elektromotor voor de boegschroef


Terug

MTS Copenhagen

ontvangt Green Award


 


 

Rendement flexibel vermogen

Het Eprop-systeem is een frequentiegeregelde diesel-elektrische aandrijving die het mogelijk maakt dat een normaal binnenvaartschip tot wel 40% minder brandstof verbruikt zonder ook maar iets aan snelheid te verliezen. Dit resultaat wordt bepaald door op een andere manier te kijken naar het hele schip, zijn normale vaargedrag en de gewenste snelheid. De voortstuwingstrein wordt hierop afgestemd en blijkt dan een veel gunstiger brandstofrendement te behalen.

Lees verder

 


 

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen over de mogelijkheden in úw specifieke situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij brengen u graag op efficiënte ideeën.

Brouwerstraat 28    2984 AR   Ridderkerk   The Netherlands
tel.: +31 (0)180 419001   fax: +31 (0)180 419707   e-mail: info@da-electric.nl